Bitlis Evlilik Sitesi
Bitlis ili Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Bitlis özellikle Türk İslam Tarihi ve Kaleleri açısından önemli bir kentimizdir. 8 Ağustos Bitlis’te her yıl büyük coşkuyla kutlanılan düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümüdür.
Evlilik Sitesi: Bitlis’te evlenen çiftler geleneklere uygun düğün yapar
Bitlis’te geleneklerin farlı bir değeri vardır. Akrabalık ve aşiret ilişkileri kültürel geleneğin bir parçası olup günlük yaşamı ve sosyal hayatı belirli ölçüde yönlendirmektedir. Sanayileşmenin ve kentleşmenin yavaş geliştiği bu şehirde hayatın dönüm noktalarından biri olan evlilik olgusu ise kültürel geleneklerin çerçevesinde gerçekleşmektedir. Evlenme çağına gelmiş olan erkek babası uygun bir kız bulduğu zaman bunu eşine söyler ve kız görmeye gidilir.
Erkek kızı beğenirse bunu annesine bildirir ve daha sonraki aşamada kız istenmeye gidilir. Erkek babası bunu karşı tarafa yani kızın babasına bildirir ve bu niyet kabul görürse belirlenen günde erkek tarafı ve birkaç akrabası ile kız evine gider ve kızı aileden ister.
Bununla birlikte geleneklerin devamı da uygulanmaya başlar. Erkek tarafı maddi durumuna göre kız tarafına hediyeler alır. Bunlar ziynet eşyası, elbise ve iç çamaşırı şeklinde olur. Ayrıca gelin adayına bir çift terlik ve ayakkabı, bakım ürünleri, tarak ve ayna, kolonya vb. bir bohça içinde verilir.
Evlilik Sitesi Bitlis: Şerbet bardaklarını almadan gitme
Nişan töreni ise kız evinde yapılır. Dualar yapıldıktan sonra da erkek tarafının getirdiği şeker ile şerbet hazırlanır ve konuklara ikram edilir. Şerbet ikramı erkek tarafınca yapılır, ancak şerbetin sunulduğu bardaklar kız tarafına aittir.
Şerbetler içildikten sonra erkek tarafı bu bardakları toplar ve giderken yanında evine götürür. Bu Bitlis’e ait özel bir gelenektir. Şerbetler bitince ardından bolca kuruyemiş dağıtılır. Böylelikle nişan töreni gerçekleşmiş olur.