Çankırı Evlilik Sitesi

Çankırı Evlilik Sitesi

Çankırı toplumu kültürel geleneklerine bağlı bir toplum olarak bilinmektedir. Çankırı köylerinde köy odaları hala mevcudiyetini korurken misafirperverlik en güzel şekilde yine bu köy odalarında cereyan etmektedir.

Çankırı Sitesi ve Evlilik – Geleneksel misafirperverlik yüzlerde tebessüm bırakıyor

Düğünlerde, bayramlarda ve diğer özel günlerde halk burada en güzel şekilde birbirlerine ikramlarda bulunur. Dayanışmanın en yalın ve en samimi hali sergilenir. Türk Milli Kültürünün ilk öğrettiği davranış kurallarından olan büyüklere saygı ve küçüklere sevgi, şefkat anlayışı ise burada herkes tarafından çok iyi hissedilmektedir.

Evlenecek çiftler ideal ve huzurlu bir gelecek için bu değerleri evlilik hayatlarında sürdürmeye ve daha sonra çocuklarına iyi rol model olarak bu kültürel geleneklerin onlar tarafından da benimsenmesine ön ayak olmaktadırlar.

Eş aramak, evlilik için hazırlık yapmak, ideal bir ilişki kurmak gibi istek ve arzular yöre halkınca Türk Milli Kültürüne uygun olarak yapılır. Kimsenin huzuru kaçırılmadan, ya da kimse incitilmeden, her şey usulünce gerçekleştirilmektedir.

Çankırı Evlilik: Davullu – zurnalı evlilik gelenekleri

Çankırı halkının nasıl bir yaşam tarzına sahip olduklarını merak edenlerin köylerde kasabalarda düzenlenen geleneksel düğün törenlerine konuk olarak gelmeleri yeter. Törelere bağlı yaşamayı hayat felsefeleri olarak gören Çankırı halkı arasında özellikle evlenme yaşına gelen kızların hiçbir şekilde erkeklerin önünden geçmediğine şahit olmak mümkündür.

Gerçi düğünler artık üç gün üç gece sürmese de, nikâh töreni salonda yapıldıktan sonra adet gereği damat eve yumruklanarak gönderilir. Evli olanlar bu geleneklerin kendi düğünlerinde nasıl yaşandığını yüzlerinde bir tebessümle anımsarken evlenmek isteyenler, evlenme yaşına gelenler, sevgilisi ya da nişanlısı olanlar da kendi yörelerinin geleneklerini en iyi şekilde evlenirken düğünlerinde yansıtmak isterler.